De roots van suppen gaan enkele duizend jaren diep. Sup boarden is ontstaan in Peru zo’n 3000 jaar geleden. Op zelfgemaakte SUP’s trotseerde ze de zee. In die tijd was het vooral nog een nuttig voorwerp. De modernere variant van het sup board kan teruggeleid worden naar de vroege 1900 jaren. De wereldbekende surfer Duke Kahanamoku. Hij gebruikte het sup board om toeristen in de gaten te houden in Hawaii. Even later begon ook hij het plezier in te zien en gebruikte het om de golven mee te trotseren.

Spoel nog een stukje door naar 2004. Rick Thomas verhuisde het sup board van Hawaii naar Californië. Hier werd het een grote hit en verspreidde het zich snel door heel de wereld als een lopend vuurtje.

Waar mag je suppen in Nederland?

Nederland ket veel steden en gebieden waar je het water met een sup board mag trotseren. Van kanalen en grachten, tot meren en plassen. Oh, en de zee natuurlijk! Nederland kent een groot diversiteit aan mogelijkheden om helemaal los te gaan met een sup board. Hieronder hebben we een paar plekken op een rijtje gezet om het je wat makkelijker te maken. De beste stedelijke gebieden (wanneer je graag over de grachten vaart uitkijkend op mooie panden en gezellige straatjes) en de natuur gebieden (als je van rust, stilte en flora & fauna kan genieten).

Stedelijke gebieden voor te suppen

  • Utrecht
  • Eindhoven
  • Den Bosch
  • Nijmegen
  • Amsterdam

Natuurgebieden voor te suppen

  • ‘t Groene Hart
  • Friesland
  • Maasvallei
  • Ameland (zee)

Twee Mensen Op Een Sup Board In De Zee

Wat zijn de voordelen van suppen?

Suppen kent veel voordelen. Zowel mentaal als fysiek kan het wonderen doen voor je lichaam en algehele gezondheid. Hieronder hebben we enkele voordelen voor je op een rijtje gezet, zodat jouw keuze om de stap op een sup board te zetten makkelijker wordt.

Toename van je core stabiliteit

Met de juiste SUP techniek zorg je ervoor dat niet je armen, maar je core het meeste werk uitvoert. Suppen is dus een leuke afwisseling op al die saaie core oefeningen die je normaal thuis moet doen! Naast je core zorg je er ook voor dat je benen, armen, rug en schouders ook een flinke workout te verduren krijgen. Een win-win situatie als je het ons vraagt!

Afname van je stress gehalte

Geloof het of niet, maar suppen is perfect om de stress in je lichaam te reduceren. Geen chaos om je heen, een telefoon die afgaat, mailtjes welke direct aandacht nodig hebben. In plaats daarvan ben je omgeven door natuur (tenzij je in de stad gaat suppen). Frisse lucht en veel groen om je heen. Je zou het zelfs een beetje meditatie kunnen noemen!

Suppen houdt je hart gezond

In het hedendaagse leven is gezond eten en voldoende lichaamsbeweging geen zekerheid. Dit zorgt ervoor dat je cardiovasculaire systeem achteruit gaat. Iets wat je niet wilt! Door suppen toe te voegen aan je wekelijkse routine zorg je ervoor dat dit systeem goed uitgedaagd wordt, en zichzelf gaat verbeteren. Voordeel? Minder kans op cardiovasculaire aandoeningen zoals hartaanvallen, diabetes of een hartinfarct.

Twee Mensen In Zee Op Sup Board Tijdens Een Van De Sup Reizen

Welke sporten worden samen uitgeoefend met suppen?

Suppen is niet alleen maar paddelen door de grachten of over de mooie wateren welke in Nederland in overvloed zijn. Sup boarden kan je ook heel goed combineren met andere sporten. Neem bijvoorbeeld Sup Yoga. Een vorm van Yoga welke wordt uitgeoefend op een sup board te water. De perfecte afwisseling als je van Yoga houdt, maar ook uitgedaagd wilt worden.

Daarnaast is surf suppen ook en leuke activiteit voor de fanatiekelingen onder ons. Met surf suppen (golf suppen) ga je de zee in met je sup board, om hier de golven te trotseren. Een ware kick en afwisseling op de normale manier van sup boarden.

Waar kan ik een sup huren?

Tegenwoordig is het bijna overal mogelijk om een sup board te huren. Als er water in de buurt is natuurlijk. Elke stad met water heeft een groot aanbod aan sup verhuur. Het is wel belangrijk om de juiste te kiezen. Zorg ervoor dat het materiaal goed verzorgd is, je een duidelijke uitleg krijgt over de techniek en er genoeg informatie beschikbaar is over de omgeving.

Wil jij het suppen graag uitproberen? Wij van SupClub Nederland zijn er voor je! Wij hebben door heel Nederland een groot aanbod aan instructeurs en materiaal welke klaar staan voor jou!